vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT        
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS     mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
 


Wat wij van baby's kunnen leren. Over de superpowers van een baby en empathie


Zo’n lieve kleine baby, hoe kun je er niet van houden? Ze zijn zo schattig, puur en lief. Zij weten dat ze liefde zijn. Wij willen zo graag deze baby de liefde terug geven die we mogen ontvangen. Deze pure liefde die niet over ons oordeelt, die ons een glimlach gunt en een glunderend hartje als we een grapje maken die misschien helemaal niet zo leuk is. Ze houden van ons onvoorwaardelijk en dat laten ze zien. Met hun kleine brabbels en glinsterende oogjes.

Ze verlangen niets terug. Hun liefde is hun waarheid. Ze bezitten het vermogen om iedereen van hun te laten houden omdat ze zo puur zijn en helemaal verbonden. Een van de vrouwen die mij inspireren is Mary Gordon van Roots of Empathy. Volgens Mary is de superpower van een baby dat ze in staat zijn mensen van zich te laten houden.

Mary geeft aan dat de meest bijzondere en belangrijkste band die er is op de aarde, de band is tussen ouder en kind. Ze leert aan kinderen in een klas om te gaan met deze superpowers van de baby en de band tussen ouder en kind. Kinderen mogen de baby de hele dag observeren samen met een begeleider. Ze leren over de emoties van de baby en te leren luisteren naar deze emoties. Ze leren via de baby hoe ze van de baby kunnen houden. Door niet alleen de baby te observeren maar ook de band tussen ouder en kind. Op deze manier leren kinderen alles over empathie.

Wat ze van de baby leren, leren ze op zichzelf te betrekken. Ze leren dat zij dezelfde emoties hebben als de baby. Ze leren ook hoe dit door kunnen geven aan anderen en zo empathie kunnen doorgeven aan ieder mens.

Volgens Mary zijn onze kinderen de burgers, ouders en leiders van de toekomst. En als wij willen dat ze geestelijk gezond zijn, geluk ervaren zowel materieel of emotioneel of empatisch zijn, dan is het belangrijk dat we vandaag beginnen. Want onze kinderen veranderen de wereld.

Ook in iedere ouder is een kind aanwezig. Ook wij hebben het vermogen banden te creëren met mensen, empathie te tonen voor ieder levend wezen en het vermogen mensen van ons te laten houden. Maar het gebrek hiervan om dit te uiten is tevens een van de grootste problemen op de wereld. Mensen die niet weten hoe ze anderen van hun kunnen laten houden (geen verbinding met liefde in jezelf), mensen die niet weten hoe ze moeten verbinden (band en relatie met ouders) en mensen die niet weten hoe ze om kunnen gaan met de emoties van de ander (leren begrijpen dat we allemaal emoties hebben). Ouders geven onbewust deze boodschap mee aan hun kinderen.

Volgens Mary is het belangrijk dat we daarom jong starten en ze hoopt daarmee bij te dragen aan een betere wereld, waar ze een award voor gewonnen heeft.

Iedere ouder kan op eigen wijze ook bijdrage. Het is daarom belangrijk om bewust te worden wat jij je kind meegeeft. Hier zijn wat tips.

* Banden van liefde zijn de meest krachtige banden op aarde. Uiteindelijk draait alles om liefde. Leer kinderen over deze banden. Ze ontstaan soms vanzelf maar het vraagt investering om ze gezond te houden. Een band van liefde en respect is wederzijds als je je veilig kunt voelen bij elkaar, als je je gehoord voelt, als je je gewaardeerd voelt, als je aandacht vraagt en je niet precies weet dat je dit je vraag is en jezelf kunt zijn. Dat begint bij aandachtig luisteren, aanwezig zijn, praten en invoelen.

* Als ouder heb je onverwerkte pijn uit jouw jeugd. Het maakt jou wie je bent. Het bepaald jouw gedrag en hoe je tegen elkaar praat. Het is heel belangrijk in relatie met een ander om jezelf goed te leren kennen. Om zo ook te ervaren wat je beter kunt doen en laten als je een diepe band met de ander wil ervaren.

* Leer eerst de band van liefde met jezelf te herstellen. Liefde voor jezelf en onvoorwaardelijke liefde vanuit de bron.

* Empathie is als volwassene moeilijker als voor een baby. Omdat baby’s er niets voor terug verwachten en volwassenen wel.

Wil je als volwassene iets meer die ontvankelijkheid van een kind terug? En misschien zelfs die onvoorwaardelijkheid van de baby weer voelen? Ik heb jarenlang ervaring met innerlijke kindwerk. Zo maakt je de weg weer vrij voor het kind in jezelf door in contact te komen met de emoties van dit kind. Ervaring leert dat wat jij loslaat niet meer over wordt gedragen aan jouw eigen kinderen.

Roots of Empathy website

Over de schrijfsterKlik hier
 

       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk