vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT         
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
 


Bewuste relaties

Vele van ons zijn nog opgevoed met de gedachte dat je later gaat trouwen als man en vrouw en samen kinderen krijgt. Inmiddels weten we wel dat dit achterhaald is. Een relatie of een huwelijk is niet meer zoals het is geweest en persoonlijk vind ik dat wel bevrijdend. Mijn huwelijksdag was een prachtige dag, maar ik wil niet dat het huwelijk een hokje is met spelregels waar ik mij aan moet houden. Ik wil een huwelijk vanuit hart, buik en hoofd. Waar ik de volledige verbinding en overgave met mijn partner kan ervaren, waar we elkaar aanvoelen en samen beslissingen maken.


LIEFDE ZORGT ER VOOR DAT JE LEERT
Liefde is vrijheid. Liefde zorgt ervoor dat je verbinding met iets voelt. Liefde maakt niet compleet. Liefde is compleet. We zijn misschien opgegroeid met sprookjes waar we blijven zoeken naar die ene ware liefde. Maar als ons hoofd vertelt dat deze liefde niet compleet is, zal deze ware liefde al snel veranderen in een ware nachtmerrie.

Een keuze voor een partner is iets wat je hart bepaald. Soms kun je daar wel met je verstand proberen tussen te komen, maar meestal wint het hart. Het hart heeft iets bij de ander gevoeld en wil meer leren. Dus gaat het op onderzoek uit.

Deze liefde vormt de basis. Als de ander deze liefde beantwoordt dan geeft deze eigenlijk al toe ook van jou te willen leren. Samen gaan jullie de weg, die jullie te wachten staat, tegemoet. Vanuit de basis ga je jezelf in de ander ontmoeten. Wordt deze ervaring te heftig dan keer je weer van de liefde af om vervolgens weer terug naar de basis. (=liefde)

LEREN WAT LIEFDE IS EN WAT NIET
De reis om deze liefde tussen jullie volledig te omarmen is een lange reis. Je bent nooit klaar. Mensen onderschatten deze reis nog wel eens. Je leert van elkaar wat liefde is en niet zo zeer de liefde voor elkaar maar voornamelijk over liefde voor jezelf. Je wil deze liefde in de ander terug zien. Maar je ziet ook je eigen angsten en onzekerheid in de ander terug.

Als stel kom je vele uitdagingen tegen. Dit is onderdeel van het leven, maar ook onderdeel van jullie leven. Het gaat er over hoe jullie hier samen mee om leren gaan en zo leer je meer over de ander. Je leert wat liefde wel of niet is. Dit is soms wel moeilijk omdat je jouw eigen voorwaarde en beperkte gedachte over liefde mag leren loslaten. Je ziet je eigen schaduwkanten in de ander.

Samen ruzie maken en samen oplossen is dan weer een nieuwe uitdaging. Jullie leren beide je hart te open te houden ook als dit heel moeilijk is. Zo kun je jezelf leren verlossen van alles wat geen liefde is om thuis te komen in jezelf. Dit proces kan soms wel jaren duren omdat je telkens weer nieuwe dingen in je relatie meemaakt. En dit proces hoeft niet altijd bij dezelfde partner te zijn. Het is een proces wat je voor jezelf doet. Jij bepaald van wie je wilt leren.

Nu en jij als persoon helemaal voorgeprogrammeerd hoe iets moet zijn. Je hebt voorprogrammeringen hoe een huwelijk hoort te zijn, of hoe een man of een vrouw zich hoort te gedragen, of wat wel en niet mag doen binnen een relatie. Dit is gedeeltelijks door je opvoeding bepaald, door ervaringen en door maatschappij. Je wordt op de proef gesteld om dit te herzien. Wat past nog wel en wat niet meer bij jouw of jullie?

Deze voorprogrammeringen of aangeleerde patronen hebben we allemaal en passen niet bij de liefde in vrijheid die we allemaal willen ervaren. Ze duwen juist partners in hokjes en dat geeft een beklemmend gevoel. Je voelt je niet vrij en ongehoord. Deze voorprogrammeringen worden meestal niet uitgesproken maar bepalen onderling het gedrag.

Als iemand opgevoed is met de overtuiging dat een man of een vrouw minder is, dan hoeft deze dat niet uit te spreken. De persoon hoeft zich daar niet eens van bewust te zijn. Maar zijn of haar gedrag zal dit wel laten zien. Vaak weet deze persoon niet wat hij of zij anders kan doen. Patronen zitten vaak zo diep dat afleren van patronen heel moeilijk kan zijn.

BLOKKADES IN JULLIE RELATIE
Emoties uit eerdere relaties en ook emoties uit opvoeding zorgen voor emotionele blokkades. Deze beïnvloeden hoe je je voelt als iemand gedrag laat zien wat jou bang maakt, onderdrukt of manipuleert. Deze emoties lijken door de ander veroorzaakt te worden, maar zijn eigenlijk onderdrukte emoties van jezelf. Ze kunnen problemen in de relatie geven, als je ze gaat projecteren op de ander, en niet jouw eigen aandeel hierin wilt zien. Dit doe je niet expres, je bent je alleen niet bewust dat deze emoties eigenlijk van jou zijn. De ander zal daar niets mee kunnen en begrijpt je niet. Met als gevolg veel verdriet en verwijdering van elkaar.

Als aangeleerde patronen en emoties naar de oppervlakte komen, dan voel je de liefde niet meer. Liefde is zachtheid en als je dit niet voelt word je vaak harder. En als dit een lange periode aanhoudt, kun je elkaar steeds dieper gaan kwetsen. Kwetsen schaad altijd de band en doet jullie van elkaar verwijderen. Het kan zijn dat je je excuses aanbied, omdat jij ook maar gewoon mens bent en daarom lerend. Maar dat betekent niet dat de ander zomaar kan vergeven of vergeten. De ene heeft langer de tijd nodig om te vergeven dan de ander. Ook hier in zijn mensen weer verschillend.

Emoties zijn iets om over te praten. Jullie zijn twee verschillende personen in 1 huis. Dan is het logisch dat er wel eens wat gebeurt. En jullie maken ook samen keuzes en maken dingen mee op jullie pad. Over emoties praten is ook bij iedereen verschillend. De een praat makkelijk over emoties en de ander moet er niet aan denken. Dat maakt het soms moeilijk. Daarom is het belangrijk dat je 'jullie manier van praten' ontdekt. Wat past bij jullie? Waar kunnen jullie je samen in vinden?

Je leert in de loop van de jaren veel over elkaar. De stappen waar jullie samen doorheen gaan hoort ruimte te geven. Als jullie ruimte voelen dan is er ook ruimte voor plezier, genieten en passie. Jullie leren iets. En zodra duidelijk wordt wat er te leren is, hebben jullie meer respect voor elkaar. Liefde is ook loslaten. Al onze aangeleerde patronen en oude emoties mogen worden losgelaten, zodat jij dichter komt bij liefde voor jezelf. En zodra je jezelf helemaal kunt omarmen zul je voelen dat je dat bij de ander ook kan. Wat je loslaat bij jezelf, projecteer je niet meer op de ander.


WE LEREN NIET ALLEEN VAN ÉÉN PARTNER
Wanneer is het dan toch de tijd elkaar los te laten? Zoals ik eerder al schreef hebben we onbewust nog oude gedachte over het huwelijk of relatie. Een van die regels is dat je voor altijd bij elkaar blijft. Maar er zijn veel meer factoren die meespelen. Ik geloof niet dat het de bedoeling is dat alle koppels voor altijd bij elkaar blijven. Het is het koppel zelf om dat te bepalen, het hangt namelijk af van wie je bent.

Het huwelijk maakt een relatie niet perfect. Het is aan de mensen zelf om dit te doen. Een relatie gaat altijd over leren in de liefde. Je weet niet van tevoren wat je allemaal gaat leren. Dat weet je pas als je er midden in zit. Soms gaan mensen bij de ander weg omdat ze vluchten, ze leren dan bij een andere partner waar ze zich veiliger bij voelen om te leren. Soms gaan mensen weg omdat de ander op een andere manier leert dan zijzelf. Of soms omdat de ander anders met emoties om gaat. En soms omdat ze voelen dat ze klaar zijn bij de ander. Een ander pad zonder elkaar is dan nodig om verder te komen.

JOUW EIGEN UNIEKE PAD
Leren wat liefde is doen we allemaal. Vanuit de spiritualiteit is dit de reden waarom we op aarde zijn. We leren voor liefde te kiezen. Door ervaring leren we dat liefde het enige is wat belangrijk is. Als we veel pijn in het leven hebben ervaren, kunnen we liefde in een hokje gaan plaatsen. We houden onszelf en de ander onder controle en durven ons niet meer helemaal open te stellen vanuit hart, buik en hoofd.

Jouw unieke pad brengt je dichter bij jou eigen liefde. Je leert van de mensen op je pad wat liefde is en wie jij bent. Jij wil gewoon jezelf zijn en hiervoor gewaardeerd worden. Dit ontstaat doordat je uit je hoofd gaat en meer je hart en buik komt. Je bent dan meer jezelf en liefde is dan een aanvulling in plaats van een opvulling. Niemand is verantwoordelijk voor jou geluk.Over de schrijfsterKlik hier
 


       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk