vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  

Holistisch opvoeden in praktijk


Een holistisch leven is voor mij al heel normaal. Ik onderzoek mijzelf regelmatig. Ik kijk niet alleen naar een pijnklacht, ik kijk ook naar de emotie er achter. Ik ga ook niet akkoord met een ‘minder dagje’ ik onderzoek altijd of ik niet ergens over een emotie heen gestapt ben. Deze manier van leven heeft mij bewuster gemaakt. Ik signaleer veel sneller of ik ergens in blokkeer of stagneer zoals men dat noemt. Ik wil vanuit 'een flow' leven en dan kan alleen maar als ik in balans ben. Als ik in balans ben dan blijf ik in mijn rust, vertrouwen, ik ben geaard en reageer positiever op mijn omgeving. Ik zou niet anders meer willen leven. Een heel belangrijke houding voor mijzelf als moeder.

Holistisch opvoeden geeft je inzicht in jouw kind
In de opvoeding gebruik in mijn wijsheid voor mijn dochter. Dankzij jarenlang persoonlijke ontwikkeling, waardoor ik mijzelf goed heb leren kennen, weet ik dat ik veel wijsheid bezit die ik mijn dochter kan meegeven. Niet langer komt wijsheid vanuit een innerlijke weten maar ook vanuit persoonlijke levenservaring. Geen onverwerkte ervaring maar vanuit verwerkte ervaring. Het doorvoelen van emoties maakt wijs doordat je er op een positieve manier mee leert omgaan. Zo kijk ik ook naar mijn dochter. Ze zal veel meemaken in haar leven. En niet alles zal zij positief ervaren. Maar als ze hier positief mee om leert gaan, dan zal ze ook ervaren dat het wijsheid brengt.

"Mijn dochter (5) gaf van de week aan dat ze buikpijn had. Samen kijken we naar de klacht. Natuurlijk wil ze gehoord worden en liefde ontvangen. Dus daar beginnen we mee. Even lekker met een hittepit samen op de bank. We nemen even de tijd om rust te ervaren en even aandacht voor elkaar. Als ze nog klein zijn, weten ze vaak nog geen handen en voeten te geven aan wat ze allemaal voelen. Maar rust is een wonder middel net zoals liefde. Het verhaal is er niet in één keer uitgekomen. Dit ritueel de dagen erna herhalen deed wonderen. Ineens begon ze aan te geven wat ze in de klas niet zo leuk vond. Na een gesprek met de juf werden haar klachten minder en wou ze weer naar school."

Het is moeilijk om er soms achter te komen wat er in je kindje omgaat
We zijn snel geneigd om te vragen wat er aan de hand is. Het kan zijn dat je antwoord krijgt maar als ze heel klein zijn is dit vaak niet het geval. Ik ben iemand die mijn kind graag wil helpen maar ik weet ook dat ik dat niet moet forceren. Het verhaal komt er soms vanzelf wel uit, als we voldoende mama en dochter momentjes nemen waar we lekker rustig de tijd nemen om te praten. Bij ons thuis is dat meestal tijdens het eten of in bed voordat ze gaat slapen. Maar soms is het moeilijker om er achter te komen.

"Opnieuw gaf mijn dochter aan dat ze buikpijn had. Ik wist dat haar iets dwars zat want haar gedrag was anders. Ze was ook regelmatig verkouden en leek er maar niet van af te komen. Telkens weer opnieuw koorts en het leek niet door te zetten. Ik voelde dat er iets aan de hand was, wat duidelijk met mij te maken had. Ik had zelf namelijk ook het gevoel dat ik niet vooruit kwam. Ik zat ook niet lekker in mijn vel. Soms vraag ik ook gewoon collega’s om hulp. Dus we gingen samen naar iemand die ons kon helpen. Als snel werd duidelijk dat ik een emotie vasthield en had hier tijd voor nodig dit op een rijtje te zetten. Begrip voor mijn eigen emoties en de tijd die ik nodig had om alles een plekje te geven gaf mij ruimte. Het gaf haar ruimte dat ze gehoord werd. Doordat ik ruimte gaf aan mijn eigen emoties kon zij ook verder. Ik wist verder niet hoe ik haar kon informeren over deze emoties omdat het nogal ingewikkeld was. Maar ik heb uiteindelijk een manier gevonden.
Ze is daarna niet meer ziek geworden. Haar gedrag is veranderd en ze klaagt niet meer over buikpijn. Ineens zie ik hoe ze gegroeid is."


Inzicht in jezelf als opvoeder
Als ouder sta je soms ook met je handen in het haar. Ik werk al sinds 1999 met ouders en kinderen en ik ben nog nooit een ouder tegen gekomen die overal antwoord op heeft. Opvoeden is vaak oplossingen zoeken op het moment dat dit van je verwacht wordt. Oplossingen heb je niet altijd bij de hand en dat maakt je geen slechte ouder. Op zo’n moment is het belangrijk te luisteren naar de signalen die er zijn. Wat heeft mijn kind mij te zeggen? Het begint altijd met ruimte en rust creëren. Pas in ontspannen toestand komt er vanzelf inzichten uit jezelf. Dit kan een innerlijk weten zijn maar ook pijn wat je los mag laten.

Praten met je kind
Het is makkelijker de lichamelijke klacht op te lossen met een quick-fix oplossing en verder nergens over na te denken. Of boos te worden op het gedrag van je kind en het onderdrukken. Bij een holistische benadering kijk je verder dan dat. Dat betekent dat met je kind in gesprek gaat om te onderzoeken of er nog iets meer speelt. Dat kan betekenen dat er ook een zelfonderzoekje bij jou nodig is. Kinderen zijn spiegels van wat er in ons als ouder speelt. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd hulp vragen. Je leert daardoor ontzettend veel over elkaar. Zowel ouders als kind zijn hiermee geholpen.


Over de schrijfsterKlik hier
 

       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
  
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk