vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT         
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  

Holistische gezondheidHolistische gezondheid is wat anders dan alternatieve geneeswijze. Bij holistisch gezondheid ga je er van uit dat het lichaam pas in balans is als lichaam, geest en ziel in balans is. Bij veel vormen van alternatieve en reguliere geneeswijze wordt een methode toegepast. Deze is niet altijd holistisch.

Bij holisme gaan we uit van een totaal beeld. Er zijn op de wereld heel veel behandelmethodes en ik geloof dat dat nodig is. Mensen zijn altijd verschillend. En als je holistisch naar gezondheid kijkt dan zijn gezondheidsklachten niet allemaal in een hokje te stoppen. Wat bij de ene werkt, werkt bij de ander niet.

Wie holistisch leeft weet dat je in het leven zelf verantwoordelijkheid hebt voor je gezondheid. Deze mensen onderzoeken zichzelf en hun klachten zowel lichamelijk, geestelijk en spiritueel. Daar leer je van en zo leer je dat een klacht een kans is om te groeien. Daar gaan nog heel veel geestelijke processen aan vooraf voordat mensen zo ver zijn dit te accepteren. Dit kan best heel moeilijk zijn. Sommige mensen geven dan ook op. Maar diegene die doorzetten, ontwikkelen een kracht en leren begrijpen dat als we willen genezen, wij alle kanten van de klacht mogen zien.

De meeste mensen weten inmiddels wel dat een fysieke klacht een dieper liggende oorzaak heeft. Vaak een emotionele oorzaak of geestelijke oorzaak. Men begrijpt wel dat ze te druk zijn geweest en daarom ziek zijn. Dat zien we ook bij kinderen, in drukke periodes (wat voor het kind als druk ervaren wordt) kunnen kinderen ineens koorts krijgen. Dat is bij volwassenen net zo. Je kunt door periodes van veel stress slecht slapen of als je veel emoties hebt hoofdpijn krijgen.

Ziek zijn is een signaal van het lichaam. Door te kijken welk deel van het lichaam niet goed functioneert of welk virus je hebt, bekijk je niet alles. Soms is het gewoon goed om te accepteren dat je een verkoudheid hebt en hoef je niets te onderzoeken. Maar een andere keer kan het handig zijn jouw eigen patronen te herkennen. Misschien krijg je hoofdpijn omdat je moeilijk jouw emoties kunt uiten? Of misschien speelt er een onderdrukte emotie onder water die je niet kent?

Door alle kanten van de gezondheid te onderzoeken leer je meer over jezelf. Zo groeit het vertrouwen in jouw lichaam. Je leert patronen kennen en jezelf sneller herstellen. Misschien leer je over jezelf waarom je telkens ziek bent, misschien leer je meer jezelf te zijn of misschien leer je meer nee te zeggen. Er is altijd wel iets te leren. Dit voegt iets toe aan wie je bent. Ook al blijf je jezelf, je wordt meer jezelf dan voorheen. Je begrijpt jezelf beter waardoor je automatisch beter voor jezelf gaat zorgen. Want wat heeft jouw lichaam nodig om gezond te blijven?

We weten allemaal wel dat we gezond moeten leven. Maar dat mag van binnen uit komen. Diep van binnen weten we precies hoe we gezond kunnen leven. Het lichaam voelt de behoefte alles wat ons ongezond maakt uit ons systeem te verwijderen. Deze wil niet ziek zijn, het natuurlijke instinct van het lichaam is zichzelf gezond te maken. En hoe kan het dat het lichaam dan toch ziek is? Wil het iets vertellen? Negeren we de signalen die het lichaam geeft om gezond te zijn?

Het is belangrijk te leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Soms wordt het lichaam ziek om ons duidelijk te maken dat we ongezond leven. Veel klachten die we krijgen beginnen subtiel. Ook al geloofd dat de arts de enige is die jou kan helpen, toch zul je niet zo snel naar een arts gaan als je vage klachten hebt. Je weet soms prima met welke klachten je wel of niet naar een arts moet gaan. Maar het is soms handig deze vage klachten verder te onderzoeken. Wat alleen lukt als je klachten holistisch benaderd. Dat wil niet zeggen dat je een arts uit sluit maar dat je verder kijkt dan alleen de klacht.

Holisme kan alleen maar aangeboden worden door mensen die holistisch leven. Vele vormen van alternatieve geneeswijze voegen iets toe aan je gezondheid maar zijn niet altijd holistisch. Soms gaan mensen voor een klacht direct voor een homeopathisch middel. Maar dan is de oorzaak vaak nog steeds onderdrukt. Het is goed jouw lichaam te leren kennen. Zodat je naar jouw lichaam leert luisteren.

Leren luisteren is iets wat je gaat leren om te gaan met jouw gezondheid. Als je klachten spiritueel bekijkt dan kan het zo zijn dat klachten ons altijd iets te leren hebben. En soms is een klacht niet op te lossen. Ik krijg bijvoorbeeld mensen in mijn praktijk die jarenlang op zoek zijn naar de emotionele achtergrond van hun klacht maar nooit naar de spirituele verklaring. Dit is voor veel mensen toch te zweverig. Maar niet alle ziektes kunnen worden opgelost. En niet alle ziektes kun je alleen maar alternatief behandelen en ook niet alleen maar regulier.

Daarom geloof ik in de holistische benadering. Door een ziekte beeld van verschillende kanten te bekijken. Er zijn veel mensen die onderzoek doen naar ziektes. Omdat ieder verhaal van ieder mens anders is kun je volgens mij nooit één middel vinden wat voor iedereen gaat werken. Bij een holistische benadering vanuit lichaam, geest en ziel bekijk je alle kanten van het verhaal. Je staat open voor alle mogelijkheden.

Als je eenmaal begrijpt dat je jouw klacht op verschillende manieren kunt bekijken en op verschillende manieren kunt oplossen leer je meer over jezelf. Soms is genezen een aangeleerd patroon. Er is ons veel aangeleerd over genezing. Het is goed bij genezing naar oplossingen te zoeken buiten jezelf maar bij een holistische genezing ontkom je er niet aan het proces in jezelf ook te onderzoeken. Je wordt dan weer meester over jouw eigen lichaam.

Er is nog veel te leren als het over genezing gaat. Er wordt ons heel veel aangeboden en niet alles is goed voor ons. Ook al hebben veel mensen de juiste intenties, niet alles is even goed voor jou. Onderzoeken wat wel of niet bij jou past is vaak een zoektocht. Er wordt zoveel aangeboden over gezondheid dat we soms niet meer weten wat we moeten kiezen.

Het is soms een lange zoektocht in jezelf om alles te leren begrijpen van jou lichaam. Maar er zijn middels vele mensen die je kunnen helpen hierbij. Het belangrijkste is dat je vertrouwen blijft houden in je eigen gevoel en intuïtie. Jouw lichaam weet de weg en als deze het even niet weet dan is het niet erg hulp te zoeken. Het is een leerproces, we zijn hier allemaal lerend in.Over de schrijfsterKlik hier
 


       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk