vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT           
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
 


Krachten bundelen

Het moderne en bewuste gezin groeit. En verlangens en behoefte groeien ook. Niet langer luisteren we alleen maar naar wat ons vertelt wordt door reguliere professionals. We laten ons beter informeren en gaan veel op onderzoek uit om te kijken of er alternatieve oplossingen zijn voor onze problemen. Door met andere mensen te praten, veel op internet te onderzoeken, boeken te lezen en zelf eens binnen te stappen bij een alternatieve therapeut.

Dit alles zorgt er voor dat mensen zelfstandiger gaan denken en dat er veranderingen komen in de zorg. Vanuit de zorg zijn er ook veranderingen. Mensen worden steeds meer op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen om zelf actief mee te werken aan hun gezondheid en welzijn. Daarbij krijgen mensen kortere hulp en soms minder persoonlijke hulp. Mensen die ziek zijn volgen vaker een traject thuis en we willen dit thuis wonen en zelfstandig zijn veel meer aanmoedigen.

Al om al vele veranderingen die veel van mensen verwacht. Er zijn veel praktijken op komst met vele vormen van alternatieve geneeswijze en deze groep wordt vaak nog niet helemaal erkent. Dat zorgt ook weer voor moeilijkheden. Want wat je niet toelaat heb je ook geen toezicht op. Dus zijn de regels wat meer aangepast. Zorgverzekeraars zijn hier nog wat huiverig in. Maar ook al wordt er veel niet vergoed door zorgverzekeraars, veel mensen vinden steeds meer hun weg naar een alternatieve vorm van behandelingen. Deze verschuiving zorgt er voor dat mensen bewuster met hun lichaam omgaan. Dat zie je terug in de manier waarop mensen met voeding en beweging omgaan. De gemiddelde ouder is veel meer voorbereid op de opvoeding dan vroeger. Ze lezen zich meer in en doen veel aan persoonlijke ontwikkeling.

Alle verschuivingen zijn nog niet klaar. Er zal nog veel moeten veranderen voordat we echt zijn waar we allemaal willen zijn. De twee werelden van alternatief en regulier die soms heel sterk kunnen botsen, vormen steeds meer een eenheid. Misschien voor sommige professionals nog niet maar voor vele ‘niet professionals’ al wel. We kunnen deze groei niet tegen houden. Als we van mensen verwachten dat ze meer voor zichzelf gaan zorgen, dan komen we er achter dat niet iedereen meer over één kam geschoren kan worden en dat hokjes waar mensen in zaten niet meer werken.

Dat zorgt er ook weer voor dat sommige professionals het gevoel hebben de controle te verliezen. Wat heel begrijpelijk is. Waar de een heel makkelijk mee gaat met de verandering, blijft de ander zich verzetten. Het aandachtspunt blijft altijd die ene doelgroep die kwetsbaar is. Vele bewuste mensen weten wel het verschil in keuze voor een arts of alternatieve genezer te bepalen. En weten voor zichzelf ook wel een mooi balans te vinden. Maar er is een groep mensen die dat nog niet goed kan. Om deze mensen te beschermen worden de regels vaak strakker gehouden. Maar men ontkomt er niet aan dat we deze groep ook de vrijheid moeten gaan geven. Als we de zorg er naar aanpassen kunnen we de behoefte van deze doelgroep goed begeleiden.

Regels strakker maken zal niet werken, zowel voor reguliere hulp en alternatieve hulp niet. Wel helpt het als we meer eenheid gaan vormen en meer gaan praten met elkaar. We kunnen veel van elkaar leren. En luisteren zal ons een heel eind brengen. Tot die tijd zijn alternatieve geneeswijze en regulier soms nog ver van elkaar verwijderd. We zijn allemaal nog zoekende in dit deel.

Wij geloven bij het holistische familiehuis dat je kwaliteit samen maakt. Het is geen schande meer in deze tijd toe te geven dat je een holistische levensstijl aanbeveelt. De meeste mensen zijn nog huiverig voor hokjes. Maar hokjes zorgen er voor dat iets duidelijk wordt. Het is nooit bedoeld mensen in een patroon te drukken maar er zijn nog steeds mensen die daar wel behoefte aan hebben. Laten we hun niet vergeten.

Het is een hele lange reis om dit allemaal goed te krijgen en iedereen te kunnen steunen in hun individuele behoefte. Er is maar een mogelijkheid om te groeien en dat is door los te laten. Daardoor ligt er dus meer verantwoordelijkheid bij de mens zelf. Groei is belangrijk om mee te kunnen gaan met de tijd. En gezondheid en geluk veranderd ook. Waar je eerst gelukkig mee was ben je misschien nu niet meer gelukkig mee. En waar je eerst gezond was ben je nu niet meer gezond of flexibel.

Ieder mens is anders. Wij willen dat graag stimuleren. Maar het pad van geluk en gezondheid ligt in jouw eigen handen. Onderzoeken is soms moeilijk en wie je kunt vertrouwen ook. Het oude vertrouwde werkt dan vaak het beste. Schroom je niet, groeien hoeft niet snel te gaan. Het mag stapje voor stapje op jouw eigen wijze. Maar dokter vooral samen met professionals dingen uit en laat je door meerdere mensen informeren. Wat jij zelf kunt doen aan jouw gezondheid zijn de simpele stappen en dat begint bij groeien en loslaten.

Wij geloven dat vertrouwen de basis is voor alles. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in je lichaam, vertrouwen in de oplossing, vertrouwen in de ander, vertrouwen op jouw kind, vertrouwen op dat het goed komt, vertrouwen dat je mag zijn wie je bent en vertrouwen in het leven. En dat gaat samen met een gevoel van veiligheid. Veiligheid schept vertrouwen. Wij kunnen mensen veilig laten voelen door het vertrouwen in hun eigen leven, in zichzelf en de ander weer toe te laten. Mensen zijn hier misschien nog geen meester in, maar dat kunnen ze zeker wel worden.

Dit lukt niet zomaar. Dit lukt als we handen in een slaan. Dit lukt door nieuwe structuren en nieuwe plannen te schrijven die mensen beter kunnen begeleiden. Waar mensen die meer op praktische informatie gericht zijn zich fijn bij voelen en mensen die meer op gevoelsniveau werken de vrijheid krijgen voor zichzelf te onderzoeken. Het helpt als we meer weten over elkaar en dat kan alleen maar door te luisteren naar elkaar. Onze verschillen durven te omarmen. Niet door te oordelen wat goed of fout is maar door te kijken naar de behoefte van de individuele mens. Waar willen we heen? En daar een stappenplan voor maken. Het een hoeven we niet voor het ander uit te sluiten. Mensen mogen de voor en nadelen weten. Openheid en eerlijkheid waardoor de keuze weer bij de persoon in kwestie terecht kunt.Over de schrijfsterKlik hier
 


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk