vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT        
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS     mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
 


Steeds meer mensen leven bewuster, maar hoe blijf je bij jezelf in een dolhof van informatie over gezondheid? 4 tips voor een zelfstandig denkend mens te worden en zijn.


We gaan steeds meer alles wat we horen en weten in twijfel brengen en we leren steeds meer zelfstandiger te denken. Dit proces is een grote verandering wat op dit plaatsvindt en wat er voor zorgt dat mensen steeds zelfstandiger worden. We komen los van het grote geheel en weer in onze eigen kracht. Voor sommige is dit appeltje eitje maar voor andere is dit best nog wel een zoektocht.

Een dolhof aan informatie
De maatschappij speelt heel sterk in op de behoefte van mensen om meer zelfstandiger te denken en alles wat ons is aangeleerd in twijfel te trekken. Daarom kan het voor sommige mensen op dit moment ook een dolhof van informatie zijn waar je je weg in moet vinden. Wie geloof je? Wat is waarheid? En wat is nu wel of niet gezond?

Jouw eigen zelfstandigheid ervaren, in een dolhof waar van alles wordt aangeboden, is een weg op zich. Er zijn veel mensen voorgegaan en van hun valt er veel te leren. Dat wil niet zeggen dat we allemaal moeten gaan doen wat zij doen. We zijn allemaal anders en het is belangrijk jouw eigen unieke weg hierin te vinden. Eigenlijk is de regel dat zodra de mensen jouw angst aanpraten of jou het gevoel geven dat je het niet goed doet, zij hun angsten op jouw projecteren. Het belangrijkste is mensen te zoeken die je inspireren.

Hier zijn 4 tips om zelfstandig te blijven denken en doen

1. Verandering gaat altijd met angst en twijfel samen. Het is daarom ook een hele dappere weg. Verandering zorgt er voor dat je je losmaakt van alles wat je is aangeleerd en jouw eigen pad gaat bewandelen. Het is daarom niet voor niets dat mensen zich laten inspireren door anderen die je zijn voor gegaan. Angst en onzekerheid mag er zijn. Het houdt je scherp. Wie niet bang is voor zijn eigen gezondheid en welzijn leert niet. De angst kan je helpen dingen te onderzoeken en je meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Dit kan nodig zijn om een keuze te maken.

2. Leren vertrouwen op je gevoel is heel belangrijk. Jouw lichaam weet wat het beste voor je is daar mag je op vertrouwen. Maar je hebt ook blinde vlekken. Het is daarom heel goed jezelf te leren onderzoeken en in dialoog met jezelf te blijven. Wat vertelt mijn lichaam als het ziek is? Er zijn vele mogelijkheden meer over jezelf te leren. Het belangrijkste is dat je jezelf leert voelen. Dit vraagt bij sommige mensen training zoals ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen zoals yoga of tai chi, healing, emotionele blokkades opruimen of spirituele ontwikkeling.

3. Het is belangrijk het vertrouwen in jouw lichaam te herstellen. Het is belangrijk terug te leren kijken hoe jij hebt leren omgaan met herstel. Ziek zijn is vaak een keerpunt waarbij het lichaam vraagt om herstel. Maar we leren op verschillende manieren omgaan met ziek zijn en herstel. Heb jij geleerd om het te negeren en te onderdrukken? Heb jij traumatische ervaringen als het om ziek zijn gaat? Was medicatie nodig om te herstellen en had dat effect op jouw lichaam? Waren jouw ouders in paniek? Of vonden jouw ouders het vervelend dat je ziek was? Vond je het moeilijk om afhankelijk te zijn van hulp? Of kreeg je deze juist niet? Alles is belangrijk om te onderzoeken zodat jij het vertrouwen weer terug kunt krijgen in jouw lichaam.

4. Als we terug kijken op ons verleden en je kijkt terug naar wat jij zelf allemaal hebt kunnen doen om te herstellen, dan zie je dat rust en rustig aan doen heel belangrijk is geweest. Maar vaak doen we dit pas als ons lichaam aangeeft dat het dan toch eindelijk rust nodig heeft. Rust zou een onderdeel van ons dagelijkse ritme moeten worden. Niet zo zeer rust voor de tv of gezellig tussen de mensen maar vooral "alleen tijd". Een moment waar je de verbinding met jezelf helemaal hersteld. Want zodra die verbinding er is, die je dagelijks ook weer kunt verliezen, dan blijf je bijdragen aan een goede gezondheid.

5. Zelfstandig denken en doen in een wereld waar jij geleerd hebt om te luisteren en gehoorzamen is een dappere weg. Je stapt in het diepe op een pad van niet weten. Het begint met ‘out of the box’ te denken en ervaren dat er meerdere mogelijkheden zijn dan degene die vertrouwd en bekent voor jouw zijn. Daarna begint onderzoek. Je haalt er uit wat voor jou belangrijk is en zo groei je verder. Als je de informatie niet meer nodig hebt, laat je weer los en ga je weer op onderzoek naar iets anders. Zo leer je langzaam het vertrouwde los te laten. Dit kan niet snel want vertrouwen moet groeien. Zodra je weer wat stappen verder bent kun je terug kijken. Langzaam leer jij het oude los te laten en in het nieuwe te stappen. Blijf vooral vertrouwen op jouw eigen gevoel.

In alles wordt van de mens tegenwoordig gevraagd om meer zelfstandig te denken en doen. Er wordt meer verantwoordelijkheid bij de mens neergelegd. Als het om gezondheid gaat ook. Oudere en zieke mensen worden veel terug geworpen om hun eigen vermogen goed voor zichzelf te blijven zorgen. We zijn allemaal onderdeel van een grote verandering. Toch blijft het een moeilijke weg. Sommige mensen gaan makkelijk mee met deze verandering en andere vinden het nog spannend uit angst voor de gevolgen. Er is geen goede of slechte manier om dit te doen. Alleen maar jouw manier.


Over de schrijfsterKlik hier
 

       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk