vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT       
HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS     mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  

Wat is holistisch opvoeden?
Auteur Diana Annegarn 10-4-2019

Tijdens het schrijven van het artikel besef ik hoe uiteenlopend het publiek is die dit leest. Terwijl sommige al heel bewust leven en het woord holistisch te beperkt vinden, vindt de ander het allemaal een beetje zweverig. Hoe leg je iets uit zonder het zweverig te maken en niet te makkelijk voor gevorderde?

Dit is de grote uitdaging die wij bij het holistische kind en gezin tegemoet gaan. Hoe kunnen we ouders en kinderen zo veel mogelijk helpen bij hun hulpvraag als de doelgroep zo uiteen loopt? Het begint allemaal bij bewustwording. Zo kan iedere ouder informatie tot zich nemen en voor zichzelf denken. Want dat is wat we willen meegeven. Het is ook belangrijk te leren vertrouwen op de informatie die van binnen uit komt. Zowel voor ouders als voor kinderen. Zo kan je er uit halen wat je nodig hebt en loslaten wat je niet meer nodig hebt.

Waarom een holistische visie?
Wij hebben er voor gekozen om de naam holistisch te gebruiken. Omdat dit namelijk meerdere mogelijkheden voor de ontwikkeling van het kind vertegenwoordigt. Het helpt ons voorkomen dat we in beperkingen gaan denken en het leert ons naar mogelijkheden te kijken. We zijn opgevoed met beperkte gedachte over het kind, gezin en relaties. We beperken ons zelf enorm en we hebben dit niet door.

Bij holisme gaan we uit van het gehele kind beeld. Dus als mensen bijvoorbeeld te horen hebben gekregen dat hun kind eczeem heeft of ADHD, kijken we niet naar de beperking maar naar de mogelijkheden die er zijn. Voor sommige ouders werkt het prima om medicatie door de arts voor te laten schrijven. Want beperkingen zijn ook heel onprettig voor kinderen. We willen het liefst onze kinderen zo gelukkig mogelijk zien. Maar het leven gaat niet alleen over gelukkig zijn. Het gaat ook over leren begrijpen waarom alles zo gaat zoals het gaat. Dit zijn de uitdagingen op onze pad. Hier kunnen we bewuster mee leren omgaan.

We willen kinderen ook leren met deze uitdagingen om te gaan. In plaats van kinderen leren dat ze beperkt zijn in hun mogelijkheden en nooit de mening van de ander te onderzoeken. Nu werk ik al sinds 2006 met een holistische opvoeding van kinderen waarbij ik ouders en professionals begeleid heb. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het soms is je eigen beleving te veranderen. De angst dat we ons kind te kort doen is heel groot. Vooral de angst dat we kinderen hun sociale mogelijkheden ontnemen of kinderen ernstig ziek worden. Het zit zo in ons systeem vast dat we liever grijpen naar de makkelijkste, in onze ogen veiligste, oplossing.

Wij het holistische kind en gezin noemen we dit opvoeding vanuit angst wat er kan gaan gebeuren. Het is aan iedere ouder het vertrouwen te vinden zodat je kind zijn of haar eigen pad kan gaan bewandelen. Dit vertrouwen heet loslaten. Holistisch betekent dat je helemaal in overgave en vertrouwen het proces van het kind kunt volgen en het kind helpt met beperkingen om te leren gaan. Door mogelijkheden te laten zien en te helpen vertrouwen in deze mogelijkheden.

Holos betekent heel. Het kind is compleet. En daarbij gaan we uit van een balans tussen lichaam, geest en ziel. Het balans tussen lichaam een geest begint bij veel mensen al wel op gang te komen maar de zielenkant is voor veel mensen toch nog te zweverig. In de benadering van de zielenkant kun je heel ver gaan. Waar sommige mensen liever wat praktische spiritualiteit hebben kan het voor de ander niet genoeg zijn. Ook daarin verschillen ouders en kinderen. Ook al heb ik in de jaren dat ik met kinderen gewerkt heb veel kinderen gezien die hier op aarde zijn om hun ouders bewust te maken dat ze het pad van de ziel niet kunnen ontkennen. Maar voor sommige ouders is langzaam vooruit gaan in dit onderwerp nog steeds een wens.

Hoe is het balans in het kind verstoord en hoe kunnen we het herstellen?
Als we er van uit gaan dat het kind compleet is, dan kun je er ook van uit gaan wat het kind uit balans haalt. Waarom heeft het ene kind eczeem en het anderen kind ADHD? Soms is een diagnose heel belangrijk, net zoals een advies van de huisarts heel belangrijk. Sommige mensen denken dat holisme betekent dat je alleen maar vanuit de spirituele kant naar het kind kijkt. Onder het motto dat alles te genezen is sluiten ze reguliere hulp uit. Wij sluiten niets uit om een mooie combinatie van alternatieve en reguliere zorg te creëren.

Als je er vanuit gaat dat een kind uit balans is geraakt dan ga je op zoek naar waar het balans verstoord is. Een diagnose kan dan in de weg staan bij verdere behandeling maar kan wel weer handig zijn op school. Door te kijken naar het onbalans en te focussen op het in balans brengen van een kind of gezin, ga je kijken naar opties en mogelijkheden. Wat ouders soms verwachten is dat er dan net zo’n snelle oplossing komt als bij medicatie. Dat is niet altijd het geval. Soms wel. Het kan zijn dat er niets veranderd maar dat acceptatie een grote rol speelt in jullie gezin. Ook dit is heel leerzaam, helend en brengt geluk.

Holisme is geen handeling die je even toepast maar een manier van leven
Holistisch zijn is een manier van leven. Doordat je de beperking van je kind ziet als mogelijkheid om te groeien en je grijpt deze kans met beide handen aan om je kind weer te helpen in balans te komen, gaat het gezin vaak door veel veranderingen heen. Wij zijn in deze maatschappij allemaal geprogrammeerd over wat goed of niet goed is. Wie het kind volgt in zijn ontwikkeling komt altijd bij zichzelf uit.

Kinderen zijn namelijk heel zuiver en puur. Zij kunnen makkelijk uit balans raken als ze niet zichzelf kunnen zijn, maar kunnen ook weer snel in balans komen. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen in hun omgeving. Zij zijn langer op de aarde en vaak al meerdere jaren geprogrammeerd met overtuigingen die niet bij ons passen. Kinderen zijn in hun ontwikkeling vaak afhankelijk van wat volwassenen wel of niet willen loslaten. En kunnen daarom nooit helemaal zichzelf zijn. Wij kunnen daarom zoveel van kinderen leren. Een ziekte of beperking is dan meer een uitdaging die er voor zorgt dat iedereen om het kind heen groeit en leert.

Bij holisme gaan we dus uit van een balans tussen lichaam, geest en ziel. Dat houdt in dat als je naar een probleem of klacht kijkt bij het kind, dat je dan alle kanten van het kind onderzoekt. Je gaat niet alleen op zoek naar een medicijn of quick fix, je kijkt ook naar een geestelijke oorzaak. Kan er een emotie spelen waar je zelf niet van bewust bent? De grootste vraag die je jezelf stelt is wat je kind wil vertellen. Dit is ook bij opvoedvragen. Het gaat niet om onacceptabel gedrag of acceptabel gedrag, het gaat er om wat jouw kindje je laat zien. Wat is de boodschap? Wat kun je of wil je als ouder niet zien, wat voor jou kind wel belangrijk is om te zien?

Opvoeden als pad naar jezelf
Veel ouders zijn bang voor de emoties die er loskomen. Want wie dieper in zichzelf kijkt gaat voelen. En terwijl de ene staat te juichen vindt de andere ouder dit maar onzin. Het probleem blijft dan bij het kind, terwijl problemen niet altijd van het kind zijn. Leren omgaan met emoties is voor kinderen heel belangrijk maar voor de meeste ouders nog belangrijker. Veel ouders hebben geleerd hun emoties en kwaliteiten te onderdrukken. Veel volwassenen gebruiken maar een paar procent van hun vermogens te genezen of wat ze allemaal aan talenten en kwaliteiten hebben meegekregen. Het grootste gedeelte weet niet of nauwelijks wat ik daarmee bedoel. En een nog groter gedeelte vindt het ook helemaal niet interessant. Zo blijft de oplossing altijd die quick- fix.

Wij hopen mensen te inspireren eens verder te kijken en de weg te wijzen. Wandelen moet je uiteindelijk zelf doen. Wat wij hopen is dat het gezinsleven allemaal wat luchtiger en plezieriger wordt in een maatschappij waar veel van het gezin verwacht wordt. Dat kinderen gelukkiger worden door meer zichzelf te kunnen zijn en uiten. Waar kinderen en volwassenen zich meer gehoord voelen binnen het gezin en waar ruimte komt voor het unieke gezin.

Opvoeding heeft vaak zoveel regels. Als je het niet doet volgens de verwachtingen van de anderen dan doe je het in hun ogen al snel fout. Wij geloven niet in goed of fout. Wij geloven dat iedereen voor zichzelf mag en moet bepalen wat jullie het gelukkigst maakt. En wij hopen iedereen hierin te kunnen inspireren hier meer diepgang in te ervaren.

Een holistisch leven in balans met lichaam, geest en ziel, waarbij je als ouder de vraag stelt waarom iets uit balans is geraakt en hoe je dit balans kunt herstellen door alle kanten te bekijken vraagt moed. Het zal verandering brengen en groei waar niet iedereen op zit te wachten. Maar de mensen die je zijn voorgegaan kunnen je uitleggen hoe het hun leven heeft verrijkt en hoe het de band met hun kindje en in de relatie heeft versterkt.

Wij geloven dat het echt de tijd is voor mensen om bewuster met het kind om te gaan. Zoals er op dit moment met kinderen en gezinnen omgegaan wordt past niet meer bij deze tijd. Ouders zoeken nieuwe oplossingen en nieuwe uitdagingen. Een kans om meer te leren over zichzelf, hun kind of hun relatie. Een tijd waar er gekeken wordt naar mogelijkheden en niet naar beperkingen. Waar ieder kind een kans krijgt op om eigen unieke wijze te leven en niet te leven naar het hokje die dagelijks aan kinderen wordt gegeven. Zo krijg je een kans om mee te denken en voel je je niet meer afhankelijk van mensen die het horen te weten.

Wij nodigen jullie uit met ons mee te doen. 
  

     
     Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
   
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk