vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    MEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 


Interview Leonie van den Dolder "Ik wil moeders meegeven dat alles er mag zijn"


Leonie:"Moederschap is een natuurlijk proces wat je vanuit een oergevoel vanuit je binnenste voelt. Als moeder zijn we allemaal verschillend en uniek. Onze eigenheid helpt en ondersteund ons de moeder te zijn die we willen zijn, alleen dan kun je geluk ervaren. Daarin groeien we en leren we dagelijks heel veel over onszelf. Onze unieke kanten helpen ons dit natuurlijke proces allemaal op onze eigen wijze te ervaren. Je kunt jezelf vanuit verschillende lagen ervaren. Sommige gebruiken liever hun hart en hoofd en weer andere vinden het ook leuk om diepere lagen in zichzelf te onderzoeken via innerlijke groei of persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling als moeder kun je op alle manieren ondergaan. Er is voor iedere moeder wel iets te vinden wat jou het meest aanspreekt. Ik ben in gesprek met Leonie van den Dolder gegaan. Ik was nieuwsgierig naar haar verhaal als moedercoach en geïnspireerd door alle natuurlijke elementen die ze moeders aanreikt om ze dieper in contact te brengen met verborgen krachten. Met een spiritueel tintje en met beide benen op de grond verteld ze haar verhaal."

Wat betekent moederschap voor jou?
Leonie:"Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen mogen ervaren wie ze van nature zijn. En dat ze zich veilig voelen op eigen wijze groot te groeien tot de persoon die ze willen zijn. Ik wil hun een veilige basis mee geven. Zonder een veilige basis kun je jezelf niet zijn. Alles wat mijn kinderen doen mag er zijn en dan bedoel ik zonder oordeel. Ze hoeven niet te leren zichzelf in te houden of aan te passen. We leren van elkaar en dat is oke."

Wat betekent veiligheid voor jou?
Leonie:"Voor mij is dat altijd een zoektocht geweest. Doordat ik mij niet veilig voelde wist ik ook niet of onvoldoende wie ik nu was en wat ik wou. Ik was altijd op zoek naar ruimte om mijzelf te durven zijn maar door omstandigheden in mijn jeugd lukte het niet om dit te voelen. Het leven voelde vaak onvoorspelbaar, ik kon mijzelf niet zijn, ik wist niet wat er ging gebeuren en daarom hield ik mijzelf in. Ik had veel angsten omdat ik voor mijn gevoel niet veilig was gehecht. Mijn ouders hebben in het leven gedaan wat ze konden doen maar dat voelde voor mij niet voldoende. Mijn moeder was een psychiatrisch patiënt. Ze had daarnaast ook veel meegemaakt en lag veel op bed. Mijn vader was stabieler maar kon niet zo veel omdat hij altijd voor iedereen moest zorgen. Het leven zelf was voor mij een opgave omdat ik zelf het gevoel had dat ik alles zelf moest leren en mijn eigen moeder moest zijn. Dit stoorde en vertraagde het natuurlijke proces om mijzelf te onderzoeken en veilig te voelen om mijzelf te zijn."

Wat is jouw kracht?
Leonie:"Ik ben altijd wel een doorzetter geweest. Ik had een sterke innerlijke leiding. Ik wist altijd van binnen uit dat ik verder moest kijken en dat er een manier was om hier door heen te komen. Ik heb alle wegen wel geprobeerd en alles wel moeten doorstaan. Maar als ik zo terug kijk geloof ik echt dat het mijn innerlijke leiding was die mij de kracht gaf en de wijsheid om de stappen te zetten die ik daar voor moest zetten. Dat heeft mij veel geleerd over mijzelf, over mijn ouders en het leven. Doordat ik dingen anders ben gaan zien, kon ik het beter een plekje geven. En zo ook loslaten. Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden maar het is niet meer mijn zwakte. Ik haal er nu veel wijsheid uit. Het was zeker geen makkelijke weg maar nu ik weet hoe het moet wil ik andere moeders ook graag inspireren hun eigen kracht als moeder te voelen."

Wat heeft de natuur ouders te brengen?
Leonie:"De natuur leert ons alles over verbinding. Maar ook over loslaten en over hoe je om kunt gaan met jezelf en alle emoties die je als persoon ervaart. We gaan als mens door allemaal processen en de dieren kunnen ons laten zien hoe zij met deze processen omgaan. Zo leren we veel meer over onze eigen ware natuur. Over de kracht die we van nature hebben en de wijsheid die we van nature hebben. Het terugvinden van deze kracht en wijsheid geeft een overweldigend gevoel van blijdschap omdat je stukjes van jezelf hervindt. Het geeft tranen van ontroering maar tevens een diepere betekenis over het leven en moederschap. We hebben de verbinding met de natuur nodig deze stukken weer in onszelf terug te vinden. Ik doe dat via een medicijnwiel. Deze leert je weer in contact te komen met delen van jezelf die je verloren bent om weer terug te komen bij jezelf. En om dat samen met de natuur te doen ervaar je een hele diepe connectie met de aarde zelf. Het werkt ook heel helend. Mij heeft dat heel veel geholpen en nu ik er over praat voel ik nog steeds de ontroering en tintelingen door mijn lichaam. Het raakt de essentie van ieder mens. Het voelt alsof het zo bedoeld is."

Wat wil je ouders meegeven?
Leonie:"Ik wil ouders meegeven dat alles oke is. Dat wie ze zijn oke is. Bijvoorbeeld de roze wolk waar iedereen over heeft. Het hoeft er niet te zijn. Er zijn ook grijze wolken en dat is ook oke. Door er over te praten leer je ook een andere kant van moederschap ervaren en dat is ook goed. Door te zien wat er is, leer je dat ook te ervaren als iets wat er mag zijn. En dat is juist zo belangrijk. Om beide zijden van het verhaal te zien. Van jouw kind kun je ook leren wat de andere kant van het verhaal is. Het kan en hoeft nooit allemaal perfect zijn maar je kunt wel leren jezelf hierin te overstijgen. Ik heb dat ook allemaal zelf geleerd. Ik heb op verschillende manieren aan persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Ik kan moeders daarom verschillende handvatten aanreiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook heel praktische dingen leren maar ik kan je ook helpen dieper naar een situatie te kijken en het hoe en waarom daarin te onderzoeken. Daarbij help ik het vrouwelijke, de oermoeder, hechting en onvoorwaardelijke moederliefde in de moeder te ontwaken."

Wil je meer lezen over het werk van Leonie? Ze haar haar praktijk in Nijkerk https://m.facebook.com/moedercoach1/
Like ons op facebook en jij blijft o.a. op de hoogte van andere praktijken die mee doen.


 
Nora

Coaching en natuur
 
Jacqueline
Hooggevoeligheid
 
Diana
Energetische gezinsbegeleiding
 
             
       
  Connie
Kindercoaching en onderwijs
  Mitzy Groenheiden
Holistische mama
  Ankie
Onderwijs
 
             
       
  Inez
Bach bloesems en voetreflex
  Shyanne
Burnoutvrij
  Esmee
Voeding en allergie
 
         
  Jose
Geboorte (Doula)
  Wilma Stoof
Homeopathisch arts
     


 
       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk
Disclamer Privacy Copyright